Keresel valamit?

2018. június 2., szombat

Leszel a kortárs partnerem? Avagy a tánc, mint kortárs művészet

 A tánc egy rendkívül összetett kortárs műfaj, amely magába foglal más effajta művészeti ágakat. Létezik sokféle műfaj a táncon belül is, hiszen világunk több táján is megszokott mozgásforma a tánc, és sok elnevezés is e területek alapján született. Ezekből csupán néhány ízelítő példa: amerikai sztepptánc, ír sztepp, angol keringő, bécsi keringő, argentin tangó, hawaii hula, brazil szamba.

Amikor valaki táncol, nem csak a lábai mozognak, hanem mindene. A lelke is. A tánc egy lehetőség az érzelmeink kifejezésére. Ezért ez a műfaj nem egyszerűen „csak tánc”, hanem színház. A tánc, az a szív, a test, a lélek harmóniájának színháza.


Lehet, hogy valaki, csak így tudja kifejezni magát, és a mondandóját, ez esetben, a tánc egy érzelem dús filmmé avanzsál, mivel egy táncos egy egész történetet tár elénk.

Ide sorolható a képzőművészet is. Gondoljunk csak egy koreográfusra, akinek az a feladata, a munkája, hogy újabb és újabb koreográfiákkal rukkoljon elő. Hihetetlenül sok munka van egy-egy koreográfiában, és elképesztő mennyiségű kreativitás és tánctudás kell hozzá.

Beszélhetünk építészetről is, hiszen ahhoz, hogy egy mezei emberből táncos válhasson, roppant sok munkára van szükség. A test, az izmok, az ízületek, a lélek, és az akarat építkezése ez.


Végül a legfontosabb.
Senki nem táncolhat zene nélkül.
A zene, a tánc lelke.
A tánc, a táncos lelke.
A tánc, érzelem.
A tánc, maga a lélek önkifejeződése.
A tánc, út önmagadhoz.

- Ms. A.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése